בריכת החורף בנתניה ממוקמת בחלק הדרומי של העיר נתניה, וידועה גם בשמותיה הקודמים : "בריכת דורה", "באס אל - הינדי". בריכה זו, השנייה בגודלה מבין בריכות החורף במישור החוף היא גם אחת משתי בריכות החורף הגדולות, היפות והחשובות ביותר שנותרו במישור החוף.
לצפייה בסקרים ודוחות ניטור
הבריכה ממוקמת בלב אזור המיועד לשימור ומהווה כתם ירוק בתחומי העיר נתניה . השטח שמסביב לבריכה מאופיין בחול מיוצב, עליו גדלים מיני צמחים המיוחדים לטיפוס זה של קרקע ובכלל זה ריכוזים גדולים של אירוס הארגמן.
אגם החורף
אגם החורף,חוויה של טבע באמצע העירhttps://goo.gl/maps/dACEoL45EJ52
Posted by עיריית נתניה on Monday, February 15, 2016
(צילום: אביב אבישר)
במרכז שטח זה מצויה הבריכה עצמה המוצפת בימי החורף במי גשמים ונגר עילי. שטחה המוצף נע בשנים גשומות בין 80 דונם עד 120 דונם והיא מחזיקה מים עד שלהי הקיץ.
הבריכה נמצאת על קרקע אלוביאלית באזור של קרקעות חול חומות אדומות היא מוקפת בטבע של עצי אקליפטוס גדולים שניטעו בניסיון לייבוש המקום, המקנה לה מימד נופי ואפשרות לפיתוח אזור נופש מיוחד (מתוך דו"ח מצב אקולוגי, שריג גפני, 2009) . לקריאת הדוח המלא - הקליקו כאן
לקריאה נוספת על שלוליות חורף- בית גידול בסכנת הכחדה בישראל – הקליקו כאן
לקריאה נוספת על בריכות חורף בישראל- חשיבות ואתגר השימור – הקליקו כאן
למידע אודות יתושים בשלולית החורף - הקליקו כאן
(צילום: אביב אבישר)
(צילום: אביב אבישר)
בספטמבר נעשו עבודות לשיקום שלולית החורף, מצ"ב שאלות שעלו בנושא ותשובות:
שאלה: בשביל מה צריך את העבודות האלה בכלל?
תשובה: בריכה החורף או שלולית החורף בנתניה היא בית גידול טבעי שהעירייה החליטה לשמר כאתר טבע עירוני. לאורך השנים הבריכה קבלה לתוכה מים שהכילו המון חומרי דשן מהסביבה הסביבה והרחוקה. הדשן גרם לפריחה מואצת של צמחים במים, אך בהיעדר אוכלי עשב ושריפות (תהליכים טבעיים שמורידים עומס אורגני), הצמחים המתים הלכו ונרקבו על קרקעית הבריכה, יוצרים מפגע של ריח ויוצרים תנאים נוחים להתפשטות יתושים.
שאלה: אז למה לא פשוט מציפים את השטח הזה כל השנה והופכים אותו לאגם שנוכל לשוט ולשחות בו?
תשובה: לחיים בעיר יתרונות רבים, ולא בכדי, כ- 92% מאוכלוסיית ישראל חיה בערים. יחד עם זאת, בניגוד לתושבי הישובים הכפריים בארץ, תושבי העיר לרוב אינם נהנים ממגע בלתי אמצעי עם הטבע. תושב העיר יאלץ להשקיע מאמץ וכסף רב אם ירצה להנות מפריחה, תצפית בבעלי חיים ונופים טבעיים. עיריית נתניה חרטה על דגלה את ערכי הטבע ושימורו. על כן, הוחלט, בהחלטה חסרת תקדים בארץ, לשמר מעל ל 100- דונם של שמורות טבע עירוניות, המשמרות את נופיו הטבעיים של השרון בעבר. שמורות האירוסים, חורשת הסרג'נטים ושלולית החורף. השטחים הללו מאפשרים לתושבי העיר, ולתלמידי בתי הספר, ליהנות מטבע אמתי על הבית.
שאלה: ואיך העבודות האלה קשורות לזה?
תשובה: כמו לא יעלה על הדעת להשאיר גן ציבורי ללא תחזוקה, שמירה על שטח טבעי דורשת תחזוקה שוטפת. בשונה מגן ציבורי, תחזוקת שטחים טבעיים דורשת הרבה פחות התערבות. בעיקר ניטור קבוע של המדדים הכימיים ומגוון המינים, במטרה להבטיח שהמערכת מתפקדת היטב. ולעיתים, כמו שקרה בשלולית החורף שלנו, יש בעיה בתפקוד המערכת הטבעית, הגורם להיעלמות של מינים רצויים, והתפשטו מינים לא רצויים (יתושים במקרה הזה), ונדרשת התערבות שלנו במטרה להמשיך ולהגן על השטח מתהליכים הרסניים, ולשמור על תפקודיו הטבעיים ובעלי החיים והצמחים שבו. השטחים הטבעיים בנתניה מנוהלים על ידי אשת מקצוע (האקולוגית העירונית) שזה תחום התמחותה.
שאלה: אלו צעדים נעשו על מנת לצמצם את הפגיעה בבעלי החיים בשטח בזמן העבודות?
תשובה: חיכינו לעונה היבשה ביותר בשנה, רגע לפני תחילת הגשמים לבצע את העבודות, לאחר שכל דו החיים כבר עזבו את השטח והתפזרו בפארק. העבודות לוו בפיקוח צמוד של אקולוג שצעד לפני השופל ווידא שאין בעלי חיים שעתידים להרמס תחת הגלגלים.
שאלה: ותצטרכו לחזור על הפעולה הזו בכל שנה עכשיו?
תשובה: אנחנו לא יודעים באיזה קצב יתחדש הצומח ויצטבר. מה שבטוח הוא שאין לנו שליטה על ההעשרה האורגנית של הבריכה, ולכן התהליך צפוי לחזור על עצמו, כרגע לא ברור באיזה קצב. סביר להניח שאחת לכמה שנים נצטרך לחזור על הפעולה, אבל אנחנו מעריכים שנגלה שמדובר על אחת ל3-5 שנים ולא בכל שנה.



