בריאות וסביבה |
העיור, התיעוש והחקלאות המודרניים הביאו, לצד הברכה, גם עליה רבה בחשיפה לזיהומים סביבתיים, כגון גזים הנפלטים כתוצאה משריפת דלקים, תרכובות כימיות סינטטיות באוויר ובמים, קרינה לסוגיה, רעש תחבורתי, חומרי הדברה בשימוש ביתי וחקלאי ועוד. הקליקו למידע בהרחבה... |
זיהומים אלה נקשרים למחלות כגון סרטן, מחלות נשימה, מחלות לב וכלי דם, פוריות, מחלות נוירולוגיות ופגיעה בהתפתחות עוברים וילודים. המשרד להגנת הסביבה פועל לצמצום חשיפת האוכלוסייה למזהמים סביבתיים ולגיבוש תכנית אסטרטגית מקיפה לטיפול במפגעים המהווים סיכון גבוה לבריאות.
צמצום חשיפת האוכלוסייה למזהמים סביבתיים מתבצע באמצעות:קביעת תקנים סביבתיים - כגון תקני איכות אוויר ותקני פליטה (ריכוזים וכמויות מירביים של מזהם המותר בפליטה מגורמי זיהום כמו מפעלי תעשיה). פיקוח ובקרה על מקורות הזיהום - על מנת להבטיח את עמידתם בתקני הפליטה. אכיפה - במקרי הצורך. מחקר וניטור - מאמץ רב מושקע על ידי המשרד להגנת הסביבה בניטור הסביבה, ובלימוד קשרי הגומלין בין תחבורה, סביבה העירונית, תעשיה וחקלאות לבין איכות הסביבה מחד ונזקים לבריאות מאידך.
קבוצות סיכון:כל בני האדם נתונים לסיכון בריאותי כאשר הם נאלצים לנשום אוויר מזוהם, אך חלקםנמצא בסיכון רב יותר מאחרים. ילדיםילדים ונערים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר מאשר מבוגרים כיוון שהם מבלים חלק גדול מזמנם מחוץ לבית בנוכחות מזהמים. ילדים שואפים יותר אוויר לקילוגרם גוף מאשר מבוגרים ולכן, למעשה, הם שואפים גםיותר מזהמים. כמו כן קיימת סבירות נמוכה שילד יהיה מודע לתסמינים הנובעים מהשפעת המזהמים, כגון לחץ בבית החזה. גם הקבוצה הצעירה ביותר באוכלוסייה, אלה שעדיין לא נולדו, נמצאים בסכנה. כל אירוע שבו נמנע מהאם חמצן בכמות מספקת, פוגע בעובר ועלול לגרום לנזק התפתחותי קשה.
קשישיםהמבוגרים ביותר באוכלוסייה חלשים יותר, פגיעים יותר וגופם פחות עמיד לזיהומים מאשר בצעירותם.מזהמי האוויר מפחיתים את כוחם והתנגדותם וכך מגבירים את רגישותם לחלות בשפעת ודלקת ריאות. קשישים נוטים לסבול מדרגות מסוימות של מחלות נשימתיות כרוניות או בעיות
אנשים העוסקים בפעילות גופניתידוע כי פעילות גופנית היאבריאה, מחזקת את השרירים, משפרת את מחזור הדם ומביאה את מערכת הלב והראות לתפקודאופטימלי. אנו לומדים להגביר את קצב הלב שלנו, לנשום עמוק יותר, ולכן גם לשאוףכמויות גדולות יותר של מזהמי אוויר.אנו גם נושמים הרבה יותר דרך הפה כאשראנו מבצעים פעילות גופנית נמרצת ובכך עוקפים את המסננים הטבעיים הקיימים באפנו, המגנים עלינו מפני שאיפת חומר חלקיקי. רוכבי אופניים ואצנים העוסקים בפעילותספורטיבית אינטנסיבית באופן קבוע בתוך ומסביב לערים, נחשפים לרמות גבוהות מאד שלאוזון ומהווים ככל הנראה את קבוצת הסיכון הגדולה ביותר בחשיפה למזהםזה. חולי אסטמהדרכי הנשימה של חולי אסתמה הן מודלקותוהיפראקטיביות. התקפה גורמת לחולה הצרה של כלי הנשימה עד כדי חסימתם בליווי של ליחהסמיכה.חולי אסתמה סובלים מהתקפי חנק אותם מחוללים מגוון של חומרים, כגוןעשן סיגריות, אבקנים, פרוות אנשים הסובלים ממחסור בחמצןאנשים הסובליםממחלות לב, מהצרה או מחסימה של כלי הדם מסיבות שונות, מקבלים אספקת חמצן מופחתתלאברי הגוף. מחלות נשימתיות שונות, למעט אסתמה, גורמות אף הן לאותה תופעה, במקרהזה בשל תפקוד לקוי של הראות.קבוצות אוכלוסייה אלה עלולות לסבול יותר מאחריםמחשיפה לריכוזי פחמן חד-חמצני, המתחבר עם ההמוגלובין במערכת הדם ומונע אספקה יעילהשל חמצן לכל הגוף.
זיהום אוויר גבוהבימים של זיהום אוויר גבוה מאוד בימים של זיהום אוויר גבוה.
ניתן למצוא חומר נוסף באתר המשרד להגנת הסביבה
|