טקס עירוני מרגש לציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה ולגבורה ופתיחת אתר "הקרון" במתחם בית יד לבנים התקיים ביום שלישי השבוע.
הטקס התקיים במעמד ראש העיר נתניה, מרים פיירברג-איכר, הרב הראשי לנתניה קלמן בר, רוני דותן יוזם הבאת הקרון לנתניה, תורמים, ניצולי השואה ובני משפחותיהם, תלמידים, חברי מועצת העיר, מנכ"ל העירייה, יצחק (איזי) ענבר, הנהלת העיר ובכירי העירייה.
במעמד הטקס הניחו ניצולי השואה זרים והדליקו נרות זיכרון. ראש העיר הזכירה בדבריה את יום הבאתו של הקרון לנתניה לפני כשנתיים, עטוף בטלית, יום מרגש במיוחד עבור העם היהודי, ואת הצבתו במתחם בית יד לבנים כניצחון העם היהודי החי במדינתו. "מרגש אותי לעמוד פה היום ולראות את ניצולי השואה ובני משפחותיהם לצד הקרון אשר שימש כלי מוות בידי הנאצים – זהו ניצחוננו, לעמוד כאן ולראות את העם היהודי חי וקיים, זהו הניצחון. אני מודה לאנשים היקרים שסייעו ותרמו בהבאת הקרון לנתניה".
.jpg)
קרון השואה המוצב במתחם בית יד לבנים הוא קרון גרמני אותנטי בו נסעו יהודים אל מחנות ההשמדה. באתר הקרון מוצבים שלטי הסבר בשפות שונות, וכן אפשרות לסריקת ברקודים – באמצעותם מגיעים המבקרים אל סיפורו של הקרון שהפך כלי מוות בידי הנאצים, אל עדויות נדירות של ניצולים ששרדו את התופת, וכן מידע על השואה ותפקידן של הרכבות במפעל המוות של הנאצים.
את האפליקציה פיתחו תלמידי חטיבת הביניים של אורט גוטמן, בשיטה של מציאות רבודה (Augmented reality, ובקיצור AR). מדובר בתחום המיחשוב העוסק בשילוב אלמנטים וירטואליים עם הסביבה האמיתית בזמן אמת ובאופן אינטראקטיבי.
קרון השואה – עדות נצח להשמדתם של שישה מיליוני יהודים בידי הנאצים
הקרון, המכונה "munchen12-246" אותר בשנת 2013 ידי היזם והמומחה לשימור אתרים רוני דותן וטטיאנה רוגה, המתמחה בהנצחת השואה, ורחל פרידמן מנתניה שהוריה, נעמי ויוסף פרידמן, הינם ניצולי שואה – השלושה פעלו להבאתו ארצה בהתנדבות ומתוך אמונה כי הצבת קרון זה תעמיק את הידע ותסייע בשימור זיכרון נספי השואה.
למפעל הנצחה חשוב זה נרתמה ראש העיר נתניה, מרים פיירברג-איכר, ששמעה מדותן כי אותר קרון משא בגרמניה. ראש העיר, הרואה חשיבות רבה בהנצחת נושא השואה, החליטה להתגייס להבאת הקרון לנתניה- כעדות נצח להשמדתם של כשישה מיליון יהודים בידי הנאצים.
עיריית נתניה החליטה לאמץ פרויקט חשוב זה ולהשקיע את כל המשאבים הנדרשים לטובת רכישת הקרון, שיפוצו והבאתו ארצה. כמו כן, באמצעות "קרן נתניה" גויסו תרומות לטובת הנושא. לאחר ניהול משא ומתן עיקש מול הגורמים בגרמניה, באמצעות עיריית נתניה, נחתם לפני כחצי שנה ההסכם.
קרונות הרכבת בשירות הצורר הנאצי שימשו להובלת מיליוני יהודים ברחבי אירופה אל מותם במחנות ההשמדה, בדרך כלל בתפוסה של עד 100 איש לקרון, שנדחסו בו ללא תנאים מינימאליים כגון אוורור, מזון או מים. הנסיעה בו ארכה בדרך כלל כיממה עד שתיים בסיומה הורדו הנוסעים במהירות ופונו להריגה כאשר כ- 1.5 מיליון מתוכם נפטרו כבר במהלך המסע הנורא.
