במסגרת פרויקט התיעוד הבינלאומי שמובילה עיריית נתניה להנצחת שינדלר היפאני: חסיד אומות העולם צ'יאונה (סמפו) סוגיהארה שהציל את חייהם של עשרות אלפי יהודים בזמן מלחמת העולם השנייה, הגיעו השבוע לביקור בנתניה נציגי עמותת "יד עזרה לישראל" (עמותה פילנתרופית למען ניצולי השואה) יחד עם נשיא העמותה, אנדריי גשרובסקי, נכדתו של צ'יאונה סוגיהארה – נקמורה מדוקה, אשת נכדו – מרי סוגיהארה, וכן מנהלת המוזיאון העירוני, חוה אפל, שגילתה באחרונה, בעקבות פרסומי העירייה, פרטים נוספים אודות הצלתו של אביה, עו"ד ישראל יואל צימרינג, מידי הנאצים בזכות צ'יאונה סוגיהארה.
בביקור נכחה ראש העיר נתניה, מרים פיירברג-איכר, המובילה את פרויקט התיעוד, אשר סיפרה על סיפורו המרגש של צ'יאונה סוגיהארה שהקריב רבות למען הצלת יהודים וסיכן את חייו ואת חיי משפחתו. כמו כן סיפרה ראש העיר על פרויקט ההנצחה, הסרט התיעודי, והקריאה לציבור לאיתור משפחות שניצלו בזכות צ'יאונה סוגיהארה.
במסגרת הביקור סיירו בני המשפחה ונציגי עמותת "יד עזרה לישראל" בליווי ראש העיר באתרים מרכזיים בנתניה בהם אנדרטת הניצחון לזכר ניצחון הצבא האדום על גרמניה הנאצית ועוד. כזכור, פרסמה עיריית נתניה לפני כשבועיים קריאה למשפחות שיקיריהם ניצלו על ידי צ'יאונה סוגיהארה - לקחת חלק בפרויקט התיעוד.
צ'יאונה (סמפו) סוגיהארה היה קונסול יפני במשרד החוץ, ובמסגרת עבודתו, נשלח בשנת 1939 לליטא. בשלב שבו נסוגו הכוחות הסובייטים ועדיין לא שלטו לגמרי כוחות הכיבוש של גרמניה, היה מרווח של 29 ימים בהם פעלו צ'יאונה סוגיהארה ואשתו לילות כימים במילוי טפסים להחתמת ויזות כניסה ליפן עבור יהודים, שהרוויחו את חייהם וקיבלו הזדמנות לעבור מזרחה. צ'יאונה סוגיהארה ואשתו סיכנו את חייהם כשפעלו נגד המדיניות הרשמית של יפן, בת הברית של גרמניה בזמן המלחמה.
בשנות השישים זכה צ'יאונה סוגיהארה להכרה ע"י מוסדות ישראליים ויהודים ברחבי העולם שניסו למצוא את המלאך שהציל את חייהם. צ'יאונה סוגיהארה נפטר בשנת 1986 לפני שידע כי מדינת ישראל העניקה לו את תואר חסיד אומות העולם. עיר הולדתו העניקה לו כבוד בהקמת גבעת האנושיות שבה נמצא המרכז להנצחת פועלו.