היערכות לרעידת אדמה |
|
1. הכנת המשפחה · תרגול התנהגות בעת רעידת אדמה (להתכופף, להסתתר מתחת לרהיט כבד ולהחזיק באחת מרגליו. Drop cover and hold ). · יש לקבוע מקום מפגש בו תוכל כל המשפחה להתאחד. נקודת המפגש צריכה להיות במקום פתוח, בסמוך לבית או למקום נגיש לכל בני המשפחה (למשל הגינה הציבורית). · יש לשוחח עם הילדים על האפשרות שתהיה רעידת אדמה. יש להדריך אותם מה לעשות כשהיא מתרחשת בזמן שהם נמצאים בבית הספר ובבית. יש לתרגל את הנאמר בהרכב כל המשפחה. · יש לבחור את האזורים הבטוחים יותר בבית ולהדריך את כל בני הבית לחסות בהם. · יש להתרחק מרהיטים כבדים, חלונות גדולים, תמונות וכד'. · יש לדעת היכן ממוקמים ברזי גז ומים ראשיים ומפסק החשמל. (במידה ויש חשש לדליפת גז, יש לסגור את הברז הראשי). · יש להכין מראש ערכת חירום שתכלול כל הנלמד בשיעור הצטיידות למצבי חירום, בכלל זה: · פנס ורדיו המופעלים על סוללות (כולל סוללות רזרביות). · ערכת עזרה ראשונה ובה משחה אנטיביוטית, משככי כאבים, תמיסת חיטוי, חומרים לחיטוי מים, תחבושות, אגד מדבק, חוסם עורקים, סד, תרופות הנמצאות בשימוש בני הבית באופן קבוע, משקפים רזרביים · ממסמכים רפואיים. · בגדים רזרביים, מסמכי זיהוי וכסף. · גפרורים, נרות, סכין רב שימושי ומוצרי ניקיון אישי. · ציוד מיוחד לתינוקות.
· הציוד צריך להיות ממוקם במקום בטוח ונגיש בבית. כל בני המשפחה צריכים לדעת היכן הוא ממוקם וכיצד להשתמש בפריטים המאוחסנים בו. · מעבר להכנות הללו, רצוי להתכונן גם מבחינה כלכלית, על ידי רכישת ביטוח נגד רעידת אדמה.
הכנת הבית לרעידת אדמה · תזוזה של הקרקע או הרצפה. · ככל הנראה אהילים או חפצים תלויים (עציצים) יתנדנדו. · ייתכן שתרגישו סחרחורת קלה. · בעלי חיים עלולים להפגין סימני עצבנות - הם עלולים לנשך, לשרוט או לבעוט.
רעידת אדמה עצמה לרוב אינה גורמת לפגיעה בחיי אדם. הסיבות הנפוצות לפגיעה בעקבות רעידת אדמה הן: · קריסה של מבנים או חלקים של מבנים. · זכוכית שבורה מחלונות ומראות שהתנפצו (בייחוד במבנים גבוהים). · נפילת חפצים כבדים, רהיטים, ציוד חשמלי, אהילים. · שריפות כתוצאה מדליפת גז או קצר חשמלי. · התחשמלות כתוצאה מנפילת קווי מתח. · לחץ ופחד הגורמים להתקפי לב.
· א. היערכות למזעור נזקים · לפני רכישת בית יש לבחון את עמידותו ברעידות אדמה. · יש להימנע מרכישת בתים הנמצאים על קו עתק פעיל, קרקעות בלתי יציבות (הנתונות לסכנת גלישה או התנזלות) ומדרון תלול. בכל אחד ממקרים אלה יש לנקוט פעולות משלימות, ייחודיות, כדי להבטיח עמידות המבנה ברעידת אדמה. הדבר מחייב התייעצות עם בעלי מקצוע מוסמכים. · רצוי להזמין מהנדס שיבחן את המבנה וייתן המלצות לחיזוק במידה ונדרש. · ישנן פעולות רבות ומועילות לחיזוק אביזרים ורהיטים בעבודה עצמית.
· התקנת מנעול או סגר על מגירות ודלתות ארונות מטבח, על מנת שיישארו סגורים בעת רעידת אדמה. (תופסים מגנטיים אינם חזקים דיים). יש לאחסן כלים כבדים במדפים תחתוניים. · יש להתקין "מחסום" במדפים פתוחים כדי לבלום נפילה של פריטים מאוחסנים. בתצוגה יש להדביק פריטים שבירים באמצעות - סילקון או סקוץ'. · יש לארוז היטב כלים שבירים ולאחסנם בקופסה בתחתית הארון. · יש לחזק אהילים, שעוני קיר, עציצים תלויים ואביזרי מטבח תלויים. · יש להתקין צינור גז גמיש. · יש לקבע מכשירים כבדים העומדים על גלגלים.
ג. חומרים מסוכנים
· יש להחזיק בבית רק חומרים הנמצאים בשימוש באופן שוטף. · יש לאחסן אמוניה וחומר הלבנה בנפרד. כאשר שני החומרים מתערבבים נוצרים גזים רעילים. · יש לאחסן חומרי הדברה, נפט, מדלל צבע וכו' במדף נמוך וסגור היטב, בארון מחוזק לקיר. · יש להתקין כבל עצירה במדפים פתוחים שמאחסנים בקבוקים או מיכלים, כך שימנע נפילתם על הרצפה. · יש להדק היטב מכסים של מיכלים. · יש לאחסן נפט במיכלים עמידים בפני אידוי. · בעת דליפת גז יש לסגור את ברזי הגז ולהתפנות ממקום הדליפה. · בעת דליפת חומרים מסוכנים, כאשר חשים בריח חריף - יש לחסות את דרכי הנשימה ע"י מטליות לחות ולהתרחק מכיוון הרוח.
ד. חדר שינה · הכנת חדר שינה נועדה למנוע פגיעה באנשים מנפילה של חפצים, לאפשר מסלול מילוט פנוי, לוודא נגישות לאביזרים חיוניים (פנס, משקפיים, נעליים, חלוק או בגד, תרופות הכרחיות, רדיו טרנזיסטור). · יש לנקוט הפעולות הבאות: · לחזק רהיטים כגון שידות, ארונות. כונניות לקיר. ניתן לחזק על ידי קדיחה ישירות דרך גב הרהיט (יש להקפיד שהגב מחובר היטב לצידי הרהיט וכי הוא חזק מספיק). במידה וגב הרהיט אינו חזק דיו, יש לחזק את הרהיט לקיר באמצעות זוויות. במידה וישנן מספר כונניות מדפים האחת ליד השנייה רצוי לחבר אותן אחת לשנייה, בנוסף לחיבור לקיר, לשיפור היציבות. · יש להימנע מתליית תמונות או מראות במקום העלול ליפול על אנשים, למשל מעל מיטה/ספה. · יש להימנע ככל האפשרי מהצבת ספריות וכונניות במסלול יציאה מהחדר, כדי שלא יחסמו מעבר. · יש לאחסן חפצים כבדים בתחתית ארון. · יש לסגור ארונות ומגירות באמצעות סוגרים ומנעולים.
ה. חדר אמבטיה · הסכנה הרבה ביותר בחדר אמבטיה הינה מזכוכית שבורה - מראות בקבוקים ותרופות הנופלים, נשברים ומתפזרים. למרות שיותר ויותר מוצרים משווקים כיום בבקבוקי פלסטיק, עדין ישנם מוצרים (למשל בושם) המשווקים בבקבוקי זכוכית שבירה. · יש להעדיף רכישת מוצרים במיכלים בלתי שבירים. אין להניח מיכלים שבירים באמבט או במקלחון. · -יש לסגור את ארון התרופות במנעול בטוח בפני ילדים. · יש להניח על מדפים פתוחים חפצים קלים כגון מגבות. · יש לאחסן חומרי ניקוי במדפים תחתונים של ארון עם סגר או מנעול.
ו. סלון, חדר אוכל, חדר עבודה · יש לעגן מחשבים, מערכות סטריאו, טלוויזיות, מכשירי וידיאו וכד' לרהיט עליו הם מונחים. ניתן לעשות זאת באמצעות סקוץ, כבלים או חבלים. יש לקשור את המכשיר לשולחן או לקיר. · יש לתלות מראות ותמונות על ווים עגולים, במקום על מסמרים. למראות או תמונות גדולות מומלץ להשתמש בשני ווים. · יש להימנע מתליית תמונות או מראות במקום העלול ליפול על אנשים, למשל מעל מיטה/ספה.
· רצוי לעגן את בויילר המים באמצעות כבלים, לקיר או לרצפה. · רצוי שצינורות מים וגז המובילים לתוך הבוילר יהיו גמישים. · יש לאחסן חומרים דליקים או רעילים במיכלים עמידים ועם תווית זיהוי ברורה. יש לאחסן מיכלים אלו במדפים הנמוכים, ובארון עם דלת בעלת סגר חזק. רצוי שהאחסון יעשה בחדר בעל אוורור טוב. · תנור עץ או קמינים יש לעגן היטב לרצפה. · רצוי להצטייד בבית במטפים לכיבוי אש.
למידע נוסף מאתר פיקוד העורף - לחצו כאן
|
|